Exkurze Praha

4Ve škole se učíme o Praze: čísla, jména, letopočty, události … Ale teprve na školním výletě čtvrťáků 20. 4. 2016 jsme mohli proniknout do duše hlavního města, poznat jeho kouzlo, dýchat jeho atmosféru.

V autobuse nám pan průvodce řekl ke každé zajímavosti několik slov. Po třech hodinách cesty se nám konečně ukázala stověžatá Praha. Vystoupili jsme u Strahovské zahrady a došli jsme k našemu prvnímu cíli, k  zrcadlovému bludišti na Petříně. Když se nám podařilo najít z labyrintu cestu ven, hladově jsme vyšplhali 299 schodů na Petřínskou rozhlednu. Bolely nás nohy, ale stálo to za to! Z výšky 64 metrů jsme měli Prahu jako na dlani.

Před vstupem na Pražský hrad jsme se zastavili, abychom viděli střídání stráží. Konečně jsme se dostali do katedrály sv. Víta. Uvnitř nás nejvíce překvapila rytina Hradčan stará 400 let. Další zastávkou byl Královský palác. Tam jsme se seznámili s Vladislavským sálem, kde se dříve konaly turnaje. Průvodce nám poté ukázal okno, ze kterého vyhodili královské místodržící během defenestrace roku 1618.

Při procházce Zlatou uličkou jako bychom se ocitli v městečku pro panenky. U věže Daliborky jsme si připomněli známou pověst o Daliborovi, který zde byl neprávem uvězněn a dojímal kolemjdoucí svou hudbou na housle. Na Karlově mostě jsme obdivovali barokní sochy a prohlíželi si vystavené umělecké předměty, obrazy a karikatury.

Na Staroměstském náměstí jsme napočítali všech 27 křížů. Jsou do cesty vydlážděny pro 27 pánů, kteří byli popraveni po bitvě na Bílé hoře. V pět hodin jsme se shromáždili u orloje, abychom si prohlédli 12 apoštolů.

Výlet jsme zakončili na Václavském náměstí u sochy sv. Václava na koni. Ospalí, unavení, avšak plni dojmů jsme nastupovali do autobusu, ve kterém nechyběla ani pohádka na dobrou noc.

Linda Honsová, 4.B

 

18123 1765 15 14 13 12 11 10 9 7

168

Záložka pro permanentní odkaz.